Er gaat een oud verhaal dat vertelt over een geleerde die op weg ging om nieuwe inspiratie op te doen bij een wijze man. Hij had veel over deze bijzondere leraar gehoord en zat vol met vragen die hij graag wilde gaan stellen in de hoop er antwoord op te krijgen. Veel tijd had hij niet en hij moest er een eind voor reizen, maar hij besloot toch om de leraar op te zoeken. Die verre reis nam hij dus voor lief.

Eenmaal aangekomen werd hij allerhartelijkst ontvangen en uitgenodigd voor de thee, pas daarna zou hij met de leraar in gesprek kunnen gaan. Daar baalde hij ontzettend van want had hij nou echt dat hele eind gereden om nu te moeten theeleuten en wachten?! Hij had het al helemaal gehad en was al bijna zo ver dat hij terug naar huis wilde rijden, maar net voordat hij echt op wilde stappen verscheen de leraar dan toch nog met de thee. De leraar schonk de kopjes vol en…….bleef doorschenken terwijl de thee al over de rand liep! “Het kopje zit vol, net als uw hoofd vol zit met vragen, er kan geen enkel antwoord meer bij”, zei de leraar. “Kom nog maar eens terug als uw hoofd leeg is.”

Met een vol hoofd op zoek gaan naar antwoorden op vragen doen we waarschijnlijk allemaal wel eens maar erg zinvol is het natuurlijk niet. Onderzoeken en leren kan alleen als het je lukt om je open te stellen met een leeg hoofd en dat is echt nog helemaal niet zo eenvoudig. Toch is het een hele belangrijke vaardigheid die je nodig hebt als je werk wilt vinden of van werk wilt (of moet) veranderen. Er is namelijk geen kantenklare navigatie naar een baan, dus even snel horen wat jou nu te doen staat zal dus zeer waarschijnlijk niet effectief zijn. Wat jouw weg is, waar je op dit moment staat en wat jij nodig hebt onderweg, kan niemand je vertellen; dat zal je zelf moeten gaan onderzoeken met een zo leeg mogelijk hoofd.

  • Onderzoek naar je eigen mogelijkheden: wie ben je? waar word je gelukkig van?
  • Onderzoeken welke mogelijkheden er op de arbeidsmarkt zijn voor jou met jouw kwaliteiten
  • Leren om een goed netwerk op te bouwen en te onderhouden
  • Leren omgaan met teleurstelling (oef………, dat is vaak een hele lastige…….!)
  • Leren omgaan met…….. succes! (misschien wel de allerlastigste….!)

Uit het verhaal hierboven is nòg een belangrijke les te halen en dat is: parkeer je haast en ongeduld. Wacht als je moet wachten, drink thee als er thee geschonken wordt, ook (of misschien wel juist!) in deze momenten kun je leren. Bevrijd jezelf van negatieve gedachten zoals bijvoorbeeld dat je recht hebt op een gesprek omdat je er ver voor gereisd of lang op gewacht hebt. Dat stond namelijk nergens en het dient je bovendien niet. Vergeet alleen nooit waarnaar je op weg bent en blijf daarbij altijd die stip op de horizon in je blikveld houden!

Share This