In sollicitatiebrieven, cv’s en LinkedInprofielen zie ik ze heel vaak: zinnen als ‘ik zoek een nieuwe uitdaging’, ‘ik ben er nu aan toe om…..’, ‘ik wil graag ervaring opdoen in/als…..’

Maar zou het een werkgever interesseren wat jij wil leren en waarin jij uitgedaagd wil worden denk je? Nou nee, ik denk het niet! Een werkgever met een vacature heeft namelijk een probleem in de organisatie: er moet een bepaalde specifieke klus geklaard worden, er ligt werk dat gedaan moet worden. Dat probleem wil de werkgever graag opgelost hebben en daarom zoekt hij of zij dus iemand die dat als geen ander ziet en die goed snapt wat hier nodig is. En niet in de laatste plaats: iemand die dit probleem goed kan oplossen!

Dat jij een nieuwe uitdaging zoekt? Prachtig! Maar daar heeft jouw werkgever helemaal geen boodschap aan. Het zegt namelijk niets over wat jij kan, wat jij gepresteerd hebt, waarom jij een goede vakman of vakvrouw bent. En dàt is nou net precies wat jouw werkgever wel wil weten: “versta jij je vak? wie haal ik in huis? wat ‘koop’ ik als ik jou een contract aanbied?”

Dat vraagt een omslag in denken!

Verdiep je dus allereerst heel goed in het bedrijf of de branche waarin je solliciteert. Wat is hier eigenlijk het probleem waar een oplossing voor gezocht wordt, wat is hier nodig? En om hier achter te komen is het internet een fantastisch medium. Om te beginnen is er natuurlijk de website van het bedrijf of van bedrijven in de branche waarin jij werk zoekt. Op LinkedIn kun je vaak informatie vinden over het bedrijf en ook kun je er zoeken wie daar nog meer werkt. En nee hoor, dat is geen stiekem gluren! De informatie op LinkedIn is immers volledig openbaar en juist bedoeld voor het zoeken van informatie!

Dus zet de bril op van de werkgever, kijk daarmee maar eens naar jezelf en…. wat zie je dan? wat heb jij hier te bieden? waar kun je deze werkgever blij mee maken? waaruit blijkt jouw vakman- of vakvrouwschap?

Zou jij jezelf aannemen en waarom? Dat is jouw unieke verhaal wat sprankelt en nieuwsgierig maakt!

Vertel dàt!

Vind je het lastig om jezelf goed neer te zetten en te presenteren? Laat het me weten als je mijn hulp kan gebruiken!

 

Share This