Het doet iets met je als je langere tijd zonder werk zit, misschien op een vervelende manier je werk bent kwijt geraakt of op een plek zit waar je niet gelukkig bent. In het begin ben je waarschijnlijk nog vol goede moed, maar ergens onderweg komt er een omslagpunt en ga je twijfelen. Gaat het me ooit lukken om werk te vinden? wie zit er op mij te wachten? wat kan en wil ik nou eigenlijk echt? breng ik wel de juiste ervaring mee?  ik ben vast te oud, er zijn te veel concurrenten in mijn vak, de arbeidsmarkt is vol, ik heb eigenlijk helemaal geen goed cv. …………

Moet ik nog meer noemen?

Misschien zit je nog vol boosheid op je werkgever die jou niet meer nodig heeft. Of omdat je bent vertrokken op een manier die geen schoonheidsprijs verdiende. Natuurlijk is het heel goed om hierover te praten en steun te zoeken, je te laten bemoedigen. Knap als je dat kan aannemen, echt waar!

Maar je uitspreken heeft ook een andere kant want voor je het weet heb je het niet meer over je twijfel en onzekerheid. Je gaat klagen en nee, dàt helpt je nou net niet!

Want hoe reageren mensen op een klager?

  • ze gaan troosten (waardoor jij je nog meer klein en zwak voelt!)
  • ze gaan helpen met goed bedoelde adviezen
  • ze gaan met je mee-klagen
  • ze gaan je overtreffen want het kan altijd nog véél erger (een gevaarlijk wedstrijdje, hoor!)
  • ze hebben geen zin in gezeur en laten je links liggen (huh? dat was toch niet je bedoeling?)

 

Wat kan je helpen?

Richt je op de mensen die het in jouw ogen ‘goed doen’, die net een stukje verder zijn dan jezelf bent. Dat zijn namelijk de mensen die jou kunnen stimuleren en bemoedigen. Dat zijn de mensen die jou echt kunnen uitdagen om verder te kijken, anders te kijken, een andere kant eens te bekijken.  Van hen kun je afkijken en kun je veel leren!

Bedenk je vooral ook dat het echt uitmaakt wie je om je heen hebt. Als jij je in een gezelschap begeeft van klagers, word je al gauw ook als klager gezien. Ja, óók als je daar zelf eigenlijk helemaal niet zo aan meedoet! Het is dus superbelangrijk om je te gaan omringen met anderen waar je echt inspiratie van kunt krijgen. Wees je steeds opnieuw bewust van wat je zegt en wat je doet en ook…… met wie je omgaat!

 

Heb je behoefte aan andere ondersteuning dan je in je directe omgeving kan vinden? Bel me dan en we bekijken samen wat ik voor je kan doen

 

Share This