Selecteer een pagina

“O ja, een cv maken” zegt mijn loopbaanklant en ze trekt er een moeilijk gezicht bij. Ze tovert een paar A-viertjes uit haar tas en mompelt er iets bij van ”….. het is nog niet helemaal af maar…..” Want ze weet zelf ook wel dat dit nog niet helemaal ok is. Haar laatste werkervaring ontbreekt nog en wat moet ze eigenlijk vermelden over deze periode zonder werk?

Ik zie een lange lijst met jaartallen en functies en bedrijven. “Ben je trots op je cv?” vraag ik haar. “Nou nee, niet echt” zegt ze en haalt haar schouders op. Trots? rare vraag…..! zie ik haar denken. En dan stel ik haar de vraag die ik mijn loopbaanklanten heel vaak stel: “Waarom moet je eigenlijk een cv hebben, weet je dat?” Tuurlijk weet ze dat: om te laten zien wat je allemaal gedaan hebt en wanneer dat was en hoe je heet en waar je woont en…….. “Maar wat is het doel?” vraag ik door. Niet begrijpend kijkt ze me aan, een beetje uit het veld geslagen.

Weet jij wat het doel is van je cv?

Dit zijn de antwoorden die ik vaak te horen krijg:

  • om al je werkervaring te laten zien
  • om je gegevens overzichtelijk bij elkaar te hebben
  • omdat het zo hoort (huh??)
  • om te laten zien dat je de juiste opleiding en werkervaring hebt voor de vacature
  • om alles te vermelden wat je gedaan hebt vanaf je middelbare schooltijd (àlles?)
  • om op te vallen bij de werkgever (ok, niet slecht maar….)

Misschien verbaast het je maar nog steeds staat het juiste antwoord hier niet bij! Want wat wil je bereiken? Een baan, ja natuurlijk maar……

Wat je écht wil bereiken is uitgenodigd worden door een geïnteresseerde werkgever! Voordehand liggend, hè? Maar als het echt zo voordehand ligt, waarom hoor ik dit antwoord dan helemaal nooit als ik vraag naar het waarom van een goed cv? Waarom staat het niet in het rijtje hierboven?

En eerlijk zeggen: wist jij het?

Marketing!

Alles wat je opschrijft in je cv heeft maar één doel en dat is je potentiële werkgever zó raken dat die nog maar één ding wil: jou ‘in real life’ leren kennen! Een cv is dus de reclamefolder van jezelf. Daarin toon je jezelf met alles waar je trots op bent en wat relevant is voor het werk dat je vinden wil. En nee, liegen mag niet in een cv maar er is een groot grijs gebied tussen een onwaarheid vermelden en super-eerlijkheid.

Want zeg nou zelf: als jij een stofzuiger wil kopen, kies je dan voor de stofzuiger die niet alleen weinig weegt maar waarmee je ook nog eens superhandig onder de bank blijkt te kunnen zuigen?

Of kies je voor de stofzuiger uit de folder waar héél eerlijk, nauwkeurig en exact alle gebruikte schroefjes en boutjes bij vermeld staan?

Nou?

Wie is Saskia Cohen

Open, zonnig, direct en oprecht, dat ben ik. Als jij houdt van directe taal, graag wil groeien en openstaat voor wat er nog meer mogelijk is dan kunnen wij samen zomaar een goeie match zijn.

Ik kom heel snel tot de kern, ben krachtig en intuïtief maar juist ook heel praktisch en concreet. Ik luister naar wat je niet hardop zegt maar wat er wel toe doet. Of beter gezegd: wat er juist toe doet.

Wat zeggen anderen

Keri Baerwaldt

"De verbinding leggen tussen wat je wilt en wat je kan was voor mij essentieel en jij hebt dit proces op een betrokken en heldere manier begeleid. Dit heeft mij een sprong vooruit geholpen!"

Lees meer ervaringen

July Dirkse

"Hetgeen naar boven kwam legde een heel oud patroon bloot dat me belemmert om écht vooruit te komen in het leven. Dat dat nu aan het licht is gekomen, is van grote waarde voor me."

Lees meer ervaringen

Plan een intake

Van gedachten wisselen over wat het beste past bij jou en of ik de juiste coach ben voor je? Plan een gratis intake met me, dan komen we er samen achter of we met elkaar aan de slag kunnen en wat jij nodig hebt.

Inschrijven Nieuwsbrief

Maak een krachtige keuze vanuit je hart

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang na het inschrijven mijn gratis audiocoaching MP3 "Kiezen zonder kiespijn" inclusief een PDF met begeleidende informatie.

Share This