CohenCoaching
GELUKKIG in je WERK

Snoeien

Geschreven door

Als werkvinder is snoeien een hele belangrijke vaardigheid. Je hebt waarschijnlijk al heel wat jaren gewerkt, van-alles-en-nog-wat gedaan en je hebt trouwens ook nog best het een en ander aan scholing gevolgd. Dat alles heeft je gevormd tot wie je nu bent en je wil jezelf graag laten zien met alles wat bij je hoort. Je hebt die ervaringen toch niet voor niks allemaal opgedaan? En je weet maar nooit wat een potentiële werkgever belangrijk vindt om te weten! Dit is een vervelende valkuil waar veel van mijn loopbaanklanten in lopen. Alles is belangrijk denk je. Ik ga toch geen dingen weglaten die ik wèl gedaan heb?!

Snoeien? Ja, dat moet je nou juist wel en oef, wat een pijnlijk proces kan dat zijn: to kill your darlings!

Snoeihout 3

Met nieuwe ogen

Net zoals je in het voorjaar je tuin onderhanden neemt en wegsnoeit wat te veel is, wat verwildert en wat dood hout geworden is, zo is het ook belangrijk om naar jezelf te kijken met nieuwe ogen. Want wat is er nou eigenlijk echt relevant voor het werk dat je wilt vinden? En wat is niet (meer) functioneel om te noemen en heeft z’n beste tijd gehad?

Om goed te snoeien in je cv moet je eerst helder voor ogen hebben wat je zoekt want dan pas kun je immers gaan bepalen wat echt belangrijk is om te noemen. Zoek je een baan als leidinggevende in de Thuiszorg? Vraag je dan serieus af of het iets toevoegt dat je bent begonnen als kassamedewerker bij Albert Heijn. En dat je in je vrije tijd de penningmeester bent van de toneelvereniging?  Ik zou er m’n vraagtekens bij zetten of dat iets toevoegt aan je cv. Maar ben je daarentegen uit op een baan in de financiële administratie? Dan is zo’n penningmeestersfunctie juist wel verstandig om te noemen; je geeft er immers mee aan dat je ervaring hebt opgedaan met boekhouden en kasbeheer.

Snoeien, dat is

 • plaats maken voor wat nu van waarde is
 • nieuwe groei en bloei mogelijk maken
 • loslaten wat z’n tijd gehad heeft

Ik wens je een heel mooi voorjaar!

Vind je het lastig om de snoeischaar te hanteren? Laat het me dan vooral weten, ik help je er graag bij! Snoeihulp bied ik je live, telefonisch of via Een week lang Coaching Online! Is dat nieuw voor je? Meer informatie over deze krachtige methode vind je hier. Neem vooral contact met me op als je je afvraagt of onlinecoaching iets voor je is.
Heb je moeite met kiezen wat mag groeien en wat je beter kan snoeien? Download dan eerst mijn gratis ebook waarin een audiobestand met doe-het-zelfoefening. Als je je hiervoor aanmeldt, krijg je bovendien mijn blogs per mail toegestuurd zodra ze uitkomen. 

Wil je mijn blog delen?

 • Wil je mijn blogs in je mailbox ontvangen?

  Schrijf je dan in voor mijn updates. Je ontvangt de blogs dan per mail zodra ze uitkomen.
  Als bonus ontvang je gratis het ebook + mijn audiocoaching "Kiezen zonder kiespijn'. • Joost zegt: 06 April 2016 Tweeledig zou ook kunnen ;) LinkedIN als volledige werkhistorie en je CV als tool om een nieuwe baan te vinden.
  • Saskia zegt: 06 April 2016 Dat klopt inderdaad, Joost, voor LinkedIn zijn de gebruiken enigszins anders als voor een cv. Mijn blog ging met name over het snoeien in je cv. Maar voor LinkedIn geldt zeker ook: spits je profiel goed toe op het werk dat je wil vinden. Dat kun je doen door eruit te laten springen wat belangrijk en van waarde is voor het werk dat je wil vinden dus door de belangrijke werkervaring zorgvuldig te beschrijven en toe te lichten. De oude of minder relevante werkervaring zou je dan zonder toelichting kunnen vermelden. Dan staat het er compleet en overzichtelijk, maar gaat de aandacht toch naar dat wat van waarde is voor nu. Dank voor je opmerking!
 • Marjolijn zegt: 05 April 2016 Leuke blog. Neem het zeker mee in de sollicitatietrainingen die ik geef.
  • Saskia zegt: 05 April 2016 Wat leuk Marjolijn, veel succes met je trainingen hoor!
 • Martijn zegt: 02 April 2016 Goed bezig! Heb 'm gedeeld op Fb. Ik mag trouwens ook wel eens de snoeischaar in m'n LI-profiel zetten, realiseer ik me.
  • Saskia zegt: 02 April 2016 Ha leuk, Martijn! En ja, wat voor een cv geldt, geldt zeker ook voor een LinkedInprofiel. Dank voor deze toevoeging. Veel succes met je eigen snoeiproces!

 • Jouw reactie op Snoeien

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  css.php