CohenCoaching
GELUKKIG in je WERK

Onderweg met een leeg hoofd

Geschreven door

Er gaat een oud verhaal dat vertelt over een geleerde die op weg ging om nieuwe inspiratie op te doen bij een wijze man. Hij had veel over deze bijzondere leraar gehoord en zat vol met vragen die hij graag wilde gaan stellen in de hoop er antwoord op te krijgen. Veel tijd had hij niet en hij moest er een eind voor reizen, maar hij besloot toch om de leraar op te zoeken. Die verre reis nam hij dus voor lief.

IMG_3277

Eenmaal aangekomen werd hij allerhartelijkst ontvangen en uitgenodigd voor de thee, pas daarna zou hij met de leraar in gesprek kunnen gaan. Daar baalde hij ontzettend van want had hij nou echt dat hele eind gereden om nu te moeten theeleuten en wachten?! Hij had het al helemaal gehad en was al bijna zo ver dat hij terug naar huis wilde rijden, maar net voordat hij echt op wilde stappen verscheen de leraar dan toch nog met de thee. De leraar schonk de kopjes vol en…….bleef doorschenken terwijl de thee al over de rand liep! “Het kopje zit vol, net als uw hoofd vol zit met vragen, er kan geen enkel antwoord meer bij”, zei de leraar. “Kom nog maar eens terug als uw hoofd leeg is.”

Met een vol hoofd op zoek gaan naar antwoorden op vragen doen we waarschijnlijk allemaal wel eens maar erg zinvol is het natuurlijk niet. Onderzoeken en leren kan alleen als het je lukt om je open te stellen met een leeg hoofd en dat is echt nog helemaal niet zo eenvoudig. Toch is het een hele belangrijke vaardigheid die je nodig hebt als je werk wilt vinden of van werk wilt (of moet) veranderen. Er is namelijk geen kantenklare navigatie naar een baan, dus even snel horen wat jou nu te doen staat zal dus zeer waarschijnlijk niet effectief zijn. Wat jouw weg is, waar je op dit moment staat en wat jij nodig hebt onderweg, kan niemand je vertellen; dat zal je zelf moeten gaan onderzoeken met een zo leeg mogelijk hoofd.

 • Onderzoek naar je eigen mogelijkheden: wie ben je? waar word je gelukkig van?
 • Onderzoeken welke mogelijkheden er op de arbeidsmarkt zijn voor jou met jouw kwaliteiten
 • Leren om een goed netwerk op te bouwen en te onderhouden
 • Leren omgaan met teleurstelling (oef………, dat is vaak een hele lastige…….!)
 • Leren omgaan met…….. succes! (misschien wel de allerlastigste….!)

Uit het verhaal hierboven is nòg een belangrijke les te halen en dat is: parkeer je haast en ongeduld. Wacht als je moet wachten, drink thee als er thee geschonken wordt, ook (of misschien wel juist!) in deze momenten kun je leren. Bevrijd jezelf van negatieve gedachten zoals bijvoorbeeld dat je recht hebt op een gesprek omdat je er ver voor gereisd of lang op gewacht hebt. Dat stond namelijk nergens en het dient je bovendien niet. Vergeet alleen nooit waarnaar je op weg bent en blijf daarbij altijd die stip op de horizon in je blikveld houden!

Heb je behoefte aan mijn ondersteuning op jouw weg? Laat het me dan vooral weten want dan bied ik je graag een half uur Gratis telefonische Coaching aan! Schroom vooral niet: dit is echt helemaal vrijblijvend.   nu+nederlands+meld+u+aan 

Heb je moeite met het maken van een goede keuze? Download 2 dan eerst mijn gratis ebook waarin een audiobestand met doe-het-zelfoefening. Als je je hiervoor aanmeldt, krijg je bovendien mijn blogs per mail toegestuurd zodra ze uitkomen. 

Wil je mijn blog delen?

 • Wil je mijn blogs in je mailbox ontvangen?

  Schrijf je dan in voor mijn updates. Je ontvangt de blogs dan per mail zodra ze uitkomen.
  Als bonus ontvang je gratis het ebook + mijn audiocoaching "Kiezen zonder kiespijn'. • Ingrid zegt: 12 February 2016 Oude verhalen kloppen altijd, daarom gaan zo lang rond. Ook dit verhaal. En het gaat niet alleen op voor de zoektocht naar werk, maar ook voor andere vraagstukken die op je pad komen.
  • Saskia zegt: 22 February 2016 Dankjewel Ingrid, ik zie je reactie nu pas! Maar je hebt helemaal gelijk: dit gaat inderdaad ook op voor andere gebieden dan alleen werk. Werk is immers een onderdeel van je leven en staat daar natuurlijk zeker niet los van!
 • Gonny Boer zegt: 12 February 2016 Lange tijd een vol hoofd gehad door drukte en ongeduld. In bovenstaand zie ik veel herkenbaarheid. Ontzettend mooi geschreven en het klopt helemaal !!
  • Saskia zegt: 22 February 2016 Hallo Gonny, we hadden via LinkedIn al eerder contact gehad maar ik zie zonet dat je ook nog direct op mijn site had gereageerd. Heel erg fijn voor je dat er nu meer rust is gekomen voor je. Dat is zo belangrijk! Superfijn te lezen dat je jezelf zo herkent in deze blog van mij!
 • Gonny Boer zegt: 12 February 2016 Mijn hoofd was lange tijd compleet vol. Altijd te haastig en te druk geweest. Nu mijn hoofd een stuk leger is komt er meer rust. Kortom bovenstaand klopt helemaal !!
 • Ingrid zegt: 12 February 2016 Oude verhalen kloppen altijd, daarom gaan ze nog steeds rond. En dit verhaal gaat niet alleen op voor de zoektocht naar een baan, maar ook voor andere vraagstukken die op je pad komen.
 • Hugo Klapmuts zegt: 11 February 2016 Mooi, Saskia. Doet me denken aan het verhaal over Jung. Mensen uit allerlei windstreken kwamen bij hem binnengevlogen voor een training van een week. Na een uur stuurde hij ze terug naar hun hotel met de mededeling om over drie dagen maar eens terug te komen. Met onbegrip en onder protest vroegen de deelnemers: 'waarom'? En Jung antwoordde: 'We kunnen nog niets beginnen, de ziel komt te paard.'
  • Saskia zegt: 11 February 2016 Prachtig, Huug, dat is inderdaad dezelfde strekking! ;-)
 • Carolien zegt: 11 February 2016 Mooi! En het klopt helemaal.
  • Saskia zegt: 11 February 2016 Dankjewel Carolien!

 • Jouw reactie op Onderweg met een leeg hoofd

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  css.php